Chilikausi 2019 alkaa!

Moikka kaikille tämän blogin lukijoille!

Chilikausi 2019 on tosiaan alkanut meidän kotona. Tässä kerron lyhyesti mitä lajikkeita olen laittanut itämään ja mitä olen vielä suunnitellut laittavani. Kerron myös, mitä kasvatusmenetelmää aion kokeilla.

Chililajikkeet 2019

Ajattelin pitkästä aikaa kasvattaa Rocotoa. Olin joskus Fatalii Seedsistä tilannut siemeniä, ja sielä joukossa oli muun muassa Rocoto Rio Huallago

Rocoto Rio Huallago itänyt
Rocoto Rio Huallago itänyt

Rocoto Rio Huallago (tulisuus 8) on yksi niistä lajikkeista joita olen miettinyt jo jonkin aikaa kasvattavani. Laitoinkin tuossa loka-marraskuun vaihteessa 4 siementä itämään. Nyt joulukuun alussa niistä 3 on itänyt. Tilan puutteen vuoksi heitin neljännen pois, joka ei vielä ollut kunnolla itänyt.

Rocoto Rio Huallago vesiviljelyssä, ämpärihydro
Rocoto Rio Huallago vesiviljelyssä (ämpärihydro) (3 kpl)

Kuitenkin olen halunnut mietoa Rocotoa, jota voisi täytettynä syödä. No nyt joku miettii että eikö tuota kyseistä Rocoto chiliä voi sitten täytettynä syödä… Haluaisin tarjota täytettyä Rocotoa myös kavereilleni ja vaimolleni. Tästä lähti ajatus josko löytyisi miedompiakin lajikkeita.

Törmäsin internetissä lajikkeeseen Rocoto Riesen, Yellow, joka on suurikokoisempi ja miedompi kuin Rio Huallago. Risen Yellow on tulisuusluokitukseltaan 5.

Tilasinkin tuota lajiketta heti ja laitoin itämään eilen keskiviikkona 5.12.2018.

Jostakin kuulin että Rocoto tykkää viileämmästä ilmasta joten ajattelin nakata ne parvekkeelle kesäksi. Meilä ei ole lasitusta parvekkeella, joten sielä ei kovin kuuma varmaankaan kesällä 2019 toivon mukaan ole.

Tammikuulle olen suunnitellut laittavani itämään ainakin Fatalii Gourmet Jigsaw (tulisuus 10+++++). Suunnitelmissa on laittaa vielä jokin lajike, ehkä Aji Cristal (tulisuus 7) tai Cream Fantasy (tulisuus 4-5).

Chilinsiemenehdokkaita kaudelle 2019
Siemenehdokkaita kaudelle 2019

Annoin tuossa eilen yhdelle ystävälle Bolivian Rainbow:n siemeniä, hän aikoo kasvattaa sisällä mullassa. Varmaan lainaamme yhtä led-spottikasvivaloa vielä kun siemenet alkaa itämään (ei vielä idätyksessä)

Myytävää / pois laitettavaa?

Kautena 2019 tilanpuutteen vuoksi en voi kovin montaa chilikasvia kasvattaa, joten jossakin vaiheessa laitan ylimääräisiä kasveja pois / myyntiin. Tästä infoan lisää varmaankin jossakin päin internettiä.

Kasvatusmenetelmä kautena 2019

Olen kokeillut aikaisempina vuosina erilaisia menetelmiä. Multakasvatusta, EBBiä ja ämpärihydroa sekä viime vuonna NFT:tä.

Tänä kautena olen päättänyt pysytellä ämpärihydrossa jälleen kerran. Sen olen todennut hyväksi ja helpoksi.

Kasvatusmenetelmäongelma

Ongelma kuitenkin on, että parvekkeellamme ei ole sähköjä. Vaihtoehtoja on kuitenkin jokunen.

Vaihtoehtona 1 olen miettinyt, josko ennen ulos heittoa siirtäisin Rocotot multaan, eli pois ämpärihydrosta. Tämä toki varmaan vaatii kasvilta hetken totuttelua ennen kuin voin viedä ulos.

Vaihtoehtona 2 olen miettinyt josko ostaisi jostakin suurehkon akun (moottoripyörän akku tms) jota ei haittaa tyhjäksi käyttäminen. Tämän voisin kytkeä parvekkeella pumppuihin ja voisin jatkaa ämpärihydron käyttöä kesälläkin. Tämä kuitenkin vaatii joko invertterin (12V DV -> 230V AC) tai sitten tasavirtaa (12v) syövän uppopumpun jokaiseen ämpäriin.

Loppusanat tältä erää

Joten eiku odottelemaan että Riesenit itää ja tammikuussa sitten muutakin lajiketta itämään. Heipat kaikille lukijoille tältä erää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *